جک یکی از ابزارآلات کاربردی در انواع صنایع کارگاهی، مکانیکی، تولیدی و… می باشد، که با اعمال فشار به جابجایی انواع تجهیزات و وسایل سنگین کمک بسیاری می کند. جک های متنوعی طراحی و تولید شده اند که با توجه به نیاز و فضای کاری مورد نظر می توان از آنها بهره برد. این ابزار کارگاهی با جابجایی تجهیزات، خودرو و… امکان تعمیر را به راحتی برای کاربر فراهم می کنند.
انواعی از جک های مکانیکی، هیدرولیکی و… از جمله جک روغنی ، سوسماری، پالت، دنده ای، جک صافکاری و… وجود دارند، که کاربر می تواند بر اساس نیاز خود از آنها استفاده کند. از مهم ترین جک های موجود در بازار، جک هیدرولیک که با نام دیگر جک روغنی نیز معروف هستند، می باشند. جک روغنی نسبت به دیگر جک ها از قدرت بیشتری برخوردار هستند. از مهم ترین مواردی که باید توجه ویژه ای به آن داشته باشید نحوه هواگیری جک روغنی به صورت صحیح و ایمن می باشد. تا عمر و عملکرد دستگاه افزایش پیدا کند.
عملکرد جک روغنی
جک روغنی شامل قطعاتی از روغن و فلز است که دارای اهرم می باشد، که به کمک نیرو پا می توان آن را فشرد. و در مواقعی که آن را فشار می دهیم خودرو به سمت بالا جابجا می شود. استوانهایی در قسمت انتهای جک هیدرولیک روغنی قرار دارد، با هر بار فشار پدال، این استوانه به سمت بالا حرکت می کند. عملکرد این دستگاه به گونه ای است، که با فشردن اهرم از یک سو به روغن فشار وارد می شود، مایع از سوی دیگر همان نیرو را به شما تحویل می دهد.
زمانی که مایعات در محیطی بسته قرار گرفته و به آنها فشاری وارد می شود، این فشار در تمامی سطح وجود خواهد داشت. میزان فشار در تمام قسمتهای روغن جک کاملا برابر است و تنها در سطوح متفاوت هستند. به این معنی که شما فشاری ثابت بر سطوح های مختلف وارد میکنید. در نتیجه این فرصت بوجود می آید تا میزان نیرو بر اساس توان فرد، کم و زیاد شود.
نحوه هواگیری جک روغنی به صورت گام به گام
متوجه شدیم که جک های روغنی، به کمک روغن هیدرولیک فرایند جابجایی و بلند کردن اجسان و اتوموبیل را انجام می دهد. تمامی این نوع جک دارای مخزن روغن می باشند، که با فشردن اهرم موجود در جک سبب جابجایی روغن از مخزن کوچک به مخزن بزرگ می شود. درنتیجه به پیستون های این مخزن فشار لازم را وارد می کنند و جابجایی انجام می شود. بر روی این مخزن پیچ برای خروج هوا وجود دارد، توجه کنید که هوای داخل جک باید تخلیه شود. روغن ماده ای بدون تراکم است، و به راحتی به کمک فشار انواع اجسام را جابجا می کند. اما مولکول هوا تراکم پذیری بسیار بالایی دارند و در صورتی که در مخزن روغن هیدرولیک، هوا وجود داشته باشد، فرآیند جابجایی جک به درستی انجام نمی شود و روغن نمی تواند بین سیلندر جایجا شود.
برای هواگیری جک روغنی با توجه به اینکه هواگیری جک بصورت پیچی یا شیر باشد، به راحتی تخلیه هوا طبق مراحل زیر به ترتیب انجام دهید.
- در ابتدا جک را به کمک جسمی با وزن متوسط تحت فشار قرار می دهیم، و جسم را تا حد انکان بالا می برسم تا فشار نسبی برای جک ایجاد شود.
- هواگیری قسمت جلویی جک باید هنگام گسترش جک (Extend) و برای قسمت پشتی هنگامی که جک در حالت Retract می باشد، انجام شود.
- در قسمت های جلویی و پشتی جک روغنی پورت تخلیه درپوش را مقداری باز کنید.
- با تکرار این عمل هوا به طور کامل تخلیه می شود، و هنگامی که نشتی روغن را مشاهده کردید به طور محکم پورت درپوش را ببندید.
در برخی از جک های هیدرولیکی برای راحتی کار کاربران بجای استفاده از پیچ از شیر استفاده می کنند. و کاربر تنها با بازکردن شیر به راحتی هواگیری را انجام می دهد. توجه داشته باشید، وجود هوا درجک هیدرولیک روغنی سبب می شود روغن موجود در جک اکسیداسیون شود و کارایی و طول عمر خود را برای جابجایی از دست دهد.
نکات ضروری
- برای افزایش طول عمر دستگاه و عملکرد صحیح، هواگیری را در مدت زمان مشخص انجام دهید.
- قبل از استفاده از جک، نشتی و آسیب را بررسی کنید.
- هنگام هواگیری از تحت فشار بودن جک مطمئن شوید.
- از وجود جریان هوای کافی در اطراف جک اطمینان حاصل کنید.
- از کیفیت روغن موجود در مخزن جک هیدرولیک اطمینان حاصل کنید.
- همیشه هنگام استفاده از جک بطری از تهویه مناسب اطمینان حاصل کنید.
- هیچگاه بیشتر از تحمل وزن (تناژ) دستگاه، از آن برای جابجایی استفاده نکنید.
- قبل از استفاده از جک روغنی از محکم بودن پیچ یا شیر درپوش اطمینان حاصل کنید.
- قبل از استفاده تمامی اتصالات را چک و در صورت خرابی یا شکستگی از استفاده جدا خودداری کنید.
جمع بندی
در این مقاله به طور کامل به بررسی و آموزش نحوه هواگیری جک روغنی پرداختیم. و دانستیم جک های هیدرولیکی انواع صنایع مختلف برای جابجایی اجسام سنگین بسیار کاربردی هستند. همچنین با ساختار و عملکرد این نوع جک نیز آشنا شدیم. ما در فروشگاه کینگ بکسل سعی داریم راهنمای خرید مورد اطمینان کاربران باشیم و تمامی ویژگی و مشخصات جک ها را مورد ارزیابی قرار دهیم. و تمامی جک های مورد نیاز از جمله جک سوسماری، دنده ای، پالت، صافکاری و… را با تناژهای متفاوت در اختیار کاربران قرار دهد.